Selvudgivelse

Planlægning af bogens layout og afklaring af bogens udtryk

Inge-Helene Fly valgte at udgive sine bøger selv, men fik hjælp til layout og tryk hos os. I samme ombæring designede vi logo til hende og satte en hjemmeside op til en god pris.

Vil du selv udgive en bog?

Måske sidder du med en drøm om at udgive en bog eller har du måske allerede taget beslutningen og de indledende skridt. Jeg har mødt en hel del som inderligt drømmer om at dele deres viden eller erfaringer med omverdenen i form af en bog. Der er mange måder at gribe det an på. Man udgive en e-bog eller eller en trykt bog. Man kan prøve at få bogen godkendt på et forlag og få dem til at udgive bogen eller man kan vælge at udgive den selv.

 

Hvis man har besluttet sig for selv at udgive sit hjertebarn, er det en god idé at alliere sig med en bunke eksperter.

 

Planlægning af "hjertebarnet"

Der er formentlig brug for en redaktør til at læse bogen med kritiske øjne og få skåret ind til benet. Selv hvis man synes man skriver fantastisk! For der er altid brug for et ekstra sæt øjne eller flere, for at vurdere om alt er på plads eller om budskabet er tydeligt nok, om bogens målgruppe er ramt osv.

 

Der er under alle omstændigheder brug for en korrekturlæser til at fange stavefejl, formuleringsfejl eller andre fejl.

Dertil er en grafiker en god idé. Især hvis bogen kræver lidt ekstra layout. Hvis du vil skrive en roman, kan de fleste trykkerier sætte bogen op for dig og så er det blot omslaget som måske skal have en kærlig hånd.

Et trykkeri har du brug for hvis du vil udgive den som en rigtig bog.

 

Bogens indhold og layout

BOGENS MÅLGRUPPE skal først være klarlagt. Ellers vil bogen ikke slå an.

BOGENS FORSIDE samt indvendige opsætning skal også tydeligt være overensstemmende med indholdet.

BOGENS INDHOLD skal derfor udtrykke visuelt - gennem layoutet - hvad bogen handler om. Det kræver at grafikeren har et godt kendskab til bogen og et tæt samarbejde med forfatteren / redaktøren, illustratoren (hvis det er aktuelt) og trykkeriet. Samtidig må evnen til at fremtrylle netop dét som forfatteren har villet med sit "hjertebarn".

 

Det er GRAFIKERENS FORNEMSTE OPGAVE, at stille de rigtige spørgsmål, og få det essentielle frem i lyset - for derefter i et prøvelayout, at konkretisere det i farver, former, skrifttyper, læsevenlighed, overskuelighed - og ikke mindst, skal det gerne ende med en realistisk rentabel og økonomisk løsning.

"Gennem mine mange år i forlagsbranchen er Karina den grafiker jeg har mødt, der har vist det største talent for indlevelse.

Hendes ideer og evner været med til at skabe nye vinkler på et værk, og jeg har haft stor glæde af hendes engagement, ihærdighed og varme personlighed."

- Malene Michelsen, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

 RYDENDAHL MEDIEGRAFISK | Egedal Centret 69, 3660 Stenløse | tlf 2840 6446 | mail karina@rydendahl.net